Pro Sanatate prin Imunitate

Pentru mentinerea sanatatii organismului avem nevoie de un sistem imunitar puternic. Imunitatea este redata de totalitatea mecanismelor de aparare impotriva microorganismelor (bacterii, virusuri, fungi).

  Care sunt simptomele unui sistem imunitar slabit?

Un organism cu o imunitate scazuta prezinta stare de epuizare, slabiciune, oboseala, lipsa poftei de mancare, imbolnaviri frecvente favorizate de expunerea in spatii inchise, uscate, la fum de tigara sau alti poluanti, modificari climatice, dezechilibre alimentare (lipsa legumelor si fructelor din alimentatie).

Stresul, diferite boli cronice, o alimentatie deficitara, insomnia – sunt doar cateva dintre cauzele scaderii imunitatii organismului. Aceasta se traduce printr-o stare precara de sanatate, cand se reduce dramatic capacitatea de aparare impotriva agentilor infectiosi (virusuri, bacterii, fungi) sau a proliferarii celulelor canceroase.

 
  Imunitatea innascuta si imunitatea dobandita

Specialistii vorbesc despre imunitate innascuta si imunitate dobandita. Imunitatea innascuta este mostenita de la parinti pe cand imunitatea dobandita se dezvolta si se modeleaza pe parcursul vietii in urma contactului cu antigenii, prin vaccinare, dieta, etc.  S-a determinat in urma unor studii ample ca nutrientii au o importanta aparte in buna functionare a sistemului imun. Astazi sunt recunoscute beneficiile aduse de vitamina C, zinc, vitamina D, preparatele de echinacea, propolis sau de fructele bogate in antocianozide.

 
  Imunitatea la copii

Imunitatatea copiilor este una dintre principalele griji pe care si le fac parintii inca de la nasterea bebelusului. Pentru a creste imunitatea celor mici, mamicile trebuie sa le asigure o alimentatie sanatoasa, somn linistit si un stil de viata sanatos.

Perioadele reci, variatiile bruste de temperatura si trecerea de la un anotimp la altul solicita sistemul imunitar si favorizeaza aparitia imbolnavirilor. In aceasta perioada, un aport suplimentar de vitamine, minerale si substante bioactive fortifica organismul si sustine sistemul imunitar in lupta impotriva agentilor nocivi. Astfel, sistemul imun al copilului va putea raspunde prompt la agresiunile externe, impiedicand aparitia bolilor sau contribuind la o vindecare mai rapida in cazul in care boala  a debutat deja.

 
  Imunitatea la adulti

In conditii normale, sistemul imunitar al adultului face fata cu succes agresiunilor externe. Perioadele reci, variatiile bruste de temperatura si trecerea de la un anotimp la altul solicita sistemul imunitar si favorizeaza aparitia imbolnavirilor. In aceasta perioada, un aport suplimentar de vitamine, minerale si substante bioactive fortifica organismul si sustine sistemul imunitar in lupta impotriva agentilor nocivi.

 
  Cum crestem imunitatea organismului?

  • Cateva sfaturi pentru cresterea imunitatii:
  • Consumati portii mari de fructe si legume;
  • Dormiti minim 7 ore pe noapte;
  • Incercati sa controlati pe cat posibil stresul;
  • Plimbati-va in aer liber;
  • Faceti miscare;
  • Consumati minim 2 litri de lichide pe zi.