Cum sa faci fata epidemiilor de gripa?

Epidemii_gripaGripa se transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa pe calea aerului, prin intermediul picaturilor de saliva emise prin tuse, stranut sau chiar vorbire. Statisticile arata ca fiecare persoana bolnava va infecta la randul ei intre 1 si 3 persoane sanatoase. Cei care pot dezvolta foarte usor aceste afectiuni sunt: bolnavii cronici, copiii, persoanele varstnice, persoane cu carente de vitamine si cu un sistem imunitar scazut.

Cele mai frecvente epidemii de gripa survin in aglomeratii urbane, in colectivitati de muncitori si, mai ales, la copiii din crese, gradinite, camine si scoli.

Infectia cu virusul gripal se manifesta prin semne comune de boala: tuse, febra, dureri de gat, dureri de cap, musculare si articulare, o stare generala de oboseala, lipsa poftei de mancare.

Principala masura impotriva gripei este vaccinarea antigripala efectuata atat la copii, cat si la adulti.

Pe langa vaccinare, si imunitatea organismului reprezinta un element cheie in prevenirea episoadelor de gripa si asigurarea unor manifestari mai usoare.

Pentru un sistem imunitar si implicit a unei imunitati normale, specialistii in nutritie ne sfatuiesc sa consumam mese bogate in legume si fructe, surse importante de vitamine si minerale (vitamina A, vitamina C, vitamina E, Magneziu, Potasiu, Zinc).

Si nu in ultimul rand, Vitamina D care are un rol vital in combaterea infectiilor, in absorbtia calciului si in mentinerea unui sistem imunitar sanatos.

In mod normal, fiecare dintre noi trebuie sa acordam o atentie continua imunitatii organismului si nu doar in sezoanele reci, atunci cand temperaturile sunt in scadere. Sistemul imunitar poate fi afectat si de alti factori care nu au legatura cu temperaturile scazute de afara, ci cu: stresul cotidian, infectii, lipsa odihnei, afectiuni pe care le consideram neinsemnate si nu le tratam corespunzator.

Comentarii

comentarii pana acum