A venit, a venit toamna… și a adus cu ea infecțiile virale și respiratorii

… în special la cei mici.

În rândurile ce urmează, dr. Nicoleta Daniela Simiceanu, Medic Specialist Pediatru Primar Neonalog, vorbește despre imunitate și despre cum ne putem întări linia de apărare pentru a lupta eficient împortiva agenților patogeni.

Întotdeauna trecerea de la anotimpul cald la cel rece este o adevărată provocare pentru organism. Stilul de viață haotic, stresul, oboseala cronică, mesele omise și apelarea nejustificată sau abuzivă la antibiotice au efecte nefaste asupra capacității de apărare a organismului.

Manifestările unui sistem imunitar slăbit

Un sistem imunitar slăbit este caracterizat prin scăderea capacității de apărare a organismului, ce atrage după sine creșterea frecvenței infecțiilor  virale și bacteriene, stări de oboseală, oscilații ale greutății corporale.

În peste 90% din cazuri, infecțiile respiratorii sunt cauzate de virusuri, doar 10% fiind de natură bacteriană.

Infecțiile respiratorii virale sunt cauzate de peste 200 de virusuri, printre cele mai răspândite sunt: influenza virus (virusul gripal), rinovirusurile, virusul sincițial respirator și enterovisurile. Spre deosebite de bacterii, acestea nu se pot dezvolta și înmulți singure. Virusurile invadează celulele, le parazitează și preiau controlul asupra funcțiilor acestora.

Majoritatea acestor infecții sunt localizate:

 • 95% la nivelul căilor respiratorii superioare (rinofaringită aută, adenoidită, faringită acută, faringoamigdalită, sinuzită, otită);
 • 5% la nivelul căilor respiratorii inferioare (bronșită, bronșiolită).

Unele dintre cele mai frecvente infecții respitarorii întâlnite la copii, dar și la adulți sunt răcelile și gripa. Aceste infecții au o diversitate de manifestări, care variază în intensitate în funcție de tipul virusului implicat, vârstă și starea generală de sănătate a persoanei afectate. Manifetările pot include: lipsa poftei de mâncare sau joacă, febră, tuse, strănut, dureri de cap și de gât, frisoane, vărsături, dureri musculare, stări de apatie și slăbiciune.

De exemplu, infecțiile respiratorii superioare debutează la copii cu nas înfundat, secreții nazale abundente. Ulterior pot apărea și episoade de tuse sau febră.

Este foarte important să nu tratăm infecțiile virale cu antibiotic, dar mai ales să nu tratăm cu antibiotic un simptom, de exemplu febra. În general, în cazul unei infecții virale, febra cedează după 3-4 zile (dacă temperatura corporală depășește 38,5% se pot administra antitermice).

Antibioticele NU au acțiune asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor, administrarea necorespunzătoare și haotică a acestora va ataca organismul, determinând o slăbire a sistemului imunitar, pe fondul căreia se pot dezvolta ulterior rezistență la antibiotice și susceptibilitate crescută la infecții.

Pentru tratarea infecțiilor bacteriene vor fi necesare antibiotice tot mai puternice, care au desigur și potențiale efecte adverse mai serioase (declanțarea unor alergii, distrugerea florei intestinale, ce are drept consecințe diareea, inapetența, durerile abdominale).

Cum avem grijă de sistemul nostru imunitar

 • Prin alimentație, sport și odihnă

Alimentația sănătoasă, bogată în legume și fructe, ce conțin vitamine și antioxidanți, este cea mai potrivită cale pentru menținerea în parametri fiziologici normali a nivelului de reacție a organismului.

Sportul este și el la fel de important atunci când ne dorim să avem imunitate în fața răcelilor. Atunci când faci mișcare, se intensifică circulația, se oxigenează întregul corp și sunt stimulate funcțiile organismului (inclusiv funcția imunitară). De asemenea, mișcarea determină corpul să secrete endorfine, hormoni care aduc plăcerea și înlătură stresul.

Respectarea programului de odihnă, relaxare și somn este foarte importantă deoarece sunt modalități prin care organismul se fortifică.

 • Prin evitarea spațiilor închise și aglomerate
 • Prin expunerea la aer, zolnic, până la temperaturi de -100C (cu excepția vremii instabile, cu ploaie, ceață sau vânt puternic)
 • Prin retragerea din colectivtate când copilul se îmbolnăvește pentru a evita atât apariția unor eventuale complicații, cât și răspândirea bolii
 • Prin administrarea de preparate imunostimulatoare:

– produse care au în compoziție extracte naturale;

– cu eficacitate terapeutică susținută prin studii clinice de specialitate;

– fără reacții adverse nedorite;

– cu administrare ușoară, atât pentru copii, cât și pentru adulți;

– cu gust plăcut și ușor de acceptat, mai ales de copii.

Pe lângă binecunoscutele imunostimulatoare tradiționale propolis, echinacea și vitamina C, cercetările din ultimii ani au demonstrat că zincul și vitamina D3 sunt două substanțe care protejează eficient sistemul imunitar, îl mențin în stare de alertă și pregătit pentru apărare.

Zincul reduce incidența episoadelor de răceală și necesitatea utilizării de produse antibiotice, iar vitamina D3 intensifică funcțiile sistemului imunitar.

Pacienții care au deficit de vitamina D3 sunt mai predispuși la a dezvolta infecții ale căilor respiratorii superioare, comparativ cu pacienții care au o valoare normală de vitamina D3 în sânge (30-74 ng/ ml sânge).

Proimmunity te pregătește pentru sezonul de răceală și gripă:

 • Conține complexul propolis, echinacea și vitamina C pentru care s-a dovedit clinic că reduce la jumătate numărul de îmbolnăviri la nivel respirator, în cazul administrării la copii, în sezonul rece.
 • Conține extract concentrat de soc, bogat în antocianozide. Acestea sunt responsabile de scăderea la jumătate a perioadei de boală (acțiune demonstrată clinic, în cazul în care s-a administrat de la primele semne de boală un preparat ce conține fructe de soc).
 • Conține o formă organică de zinc, ușor absorbabilă. Supranumit „mineralul imunității”, are o deosebită importanță pentru buna funcționare a sistemului imunitar. S-a demonstrat clinic că un aport suplimentar de zinc poate duce la scăderea la jumătate a necesității de a utiliza antibiotice.
 • Conține vitamina D3 care este un stimulent foarte puternic al sistemului imunitar, fiind implicată în producerea a 200 de peptide antimicrobiene – componente ale sistemului imunitar care au rolul de a lupta cu infecțiile. Nivelele scăzute de vitamina D3 din organism duc la apariția unor episoade repetate de răceli.

Comentarii

comentarii pana acum